U heeft het recht op terugzending binnen 14 dagen na ontvangst van uw Stroomverdeler en onderdelen voor Motor
Meer
We hebben de volgende betaalmethoden beschikbaar in onze online winkel voor Stroomverdeler en onderdelen voor Motor
Meer
Na het plaatsen van uw bestelling in onze Stroomverdeler en onderdelen voor Motor winkel, kunt u uw koerier kiezen:
Meer
Vul hier uw emailadres en wachtwoord in
U heeft nog geen account op EUautoonderdelen.nl? Registreren nu in minder dan 1,5 minuten
SELECTEER UW AUTO
Kies uw wagen om een reserveonderdeel te kopen dat 100% geschikt is
De functie van de ontstekingsverdeler
De ontstekingsverdeler is een component van het ontstekingssysteem in benzinemotoren met meerdere cilinders. De missie hiervan is om de hoogspanning van de bobine aan de individuele bougies van de cilinders te verdelen. Bovendien activeert de ontstekingsverdeler de vonk, wat bij een contactloze ontsteking door een mechanische schakelaar of een Hall-sensor wordt gedaan. Het bovenste gedeelte van de verdeler de verdeelkap. Daaruit komen de ontstekingskabels van de individuele bougies volgens de ontstekingsvolgorde en één kabel naar de bobine. Binnen de ontstekingsverdeler bevindt zich de rotorarm. Gevoed via de verdeler-as draait de rotor tijdens het gebruik en verbindt achtereenvolgens de contacten met de individuele bougiekabels. In sommige gevallen bevinden de mechanische schakelcontacten zich onder de rotor en worden deze geactiveerd via nokken die op de verdeler-as zijn gemonteerd. In moderne motoren worden de taken van de ontstekingsverdeler vaak door een volledig elektronische ontsteking uitgevoerd. Bekende fabrikanten van ontsteking distributeurs zijn BOSCH, BERU, VALEO en MAGNETI MARELLI.
Een defecte ontstekingsverdeler - symptomen en oorzaken
De componenten van de ontstekingsverdeler zijn aan voortdurende slijtage onderhevig door mechanische spanning, veroudering en corrosie, hoewel een levensduur van ongeveer 100.000 km of zelfs meer kan worden bereikt. Vooral op de distributeurrotor en distributeurkap is het effect van de slijtage merkbaar. Dit is te zien in de elektrische contactgebieden, bijvoorbeeld als gevolg van het verbranden van hoogspanning vonken. Mogelijke symptomen van een defect kunnen een ongelijke draaiende motor en ontstekingsfouten zijn. Soms zijn er startmoeilijkheden of de motor stopt vanzelf. Een defecte ontsteking kan leiden tot een hoger brandstofverbruik en slechtere emissiewaarden. Net als bij de andere onderdelen van de ontsteking moet men ook altijd de ontstekingsverdeler checken. Voor een motor met een contactontsteking moet men indien nodig, ook de afstanden tussen de stroomonderbreker contacten in de ontstekingsverdeler aanpassen.
Het repareren van een defecte ontstekingsverdeler
Vaak is het voldoende om alleen de distributeurkap te vervangen of de contacten te resetten. Soms moet u ook de volledige ontstekingsverdeler vervangen. Over het algemeen zit de verdeler in de motorruimte en is deze makkelijk bereikbaar. Met een beetje vaardigheid en technische kennis kunt ook zelf een nieuwe ontstekingsverdeler installeren. Instructies hiervoor kunnen bijvoorbeeld op het internet worden gevonden. In onze online shop kunt u eenvoudig en goedkoop alle nodige onderdelen voor de ontsteking van uw auto vinden. U kunt hier ook veel andere onderdelen van merkkwaliteit vinden.